Ko su Ladini

Narod Ladini

Na obroncima Južnog Tirola (Alto Adige) živi jedan narod koji se zove Ladini. Još u Rimsko doba, kada su alpske teritorije već uveliko bile integrisane, lokalno stanovništvo je polako preuzelo latinski jezik rimskih vojnika i vremenom ga pretvorilo u svoj jezik, jezik Ladina. Danas je on jedan od zvaničnih jezika u tom kraju gde narod Ladini predstavlja 5% od ukupnog stanovništva.

Ladini imaju svoju posebnu kulturu koja se najbolje oslikava u umetničkom zanatu i planinskoj poljoprivredi. Veoma vole prirodu kojom su okruženi i veliki su borci za njeno očuvanje. Zadivljujući planinski predeli su ispresecani brojnim zelenim dolinama, rekama i potocima koje predstavljaju prave pitome oaze. 

Delovi tradicije kulinarstva su očuvani još iz perioda njihovih predaka kada je trpeza bila oskudna i kada su domaćice bile primorane da na razne načine pripremaju tople i ukusne obroke od istih ili sličnih namirnica. Tako se i danas rado jedu ječmena supa, testa punjena kiselim kupusom, ravioli punjeni spanaćem  i slatka testa pržena na ulju.

Vremenom, tradicionalna kuhinja je poprimila obrise savremene kuhinje u kojoj danas možete naći mnoga ukusna i inovativna jela. Posebno se ponose knedlama u kojima je glavni sastojak čuveni tirolski suvi špek i koje će vas oduševiti svojim snažnim ali jednostavnim ukusom. Tu je nezaobilazna minestrone supa, koju baš takvu nećete uspeti da napravite u svojoj kuhinji. Ja pokušala, ali bezuspešno. Još jedno snažno i ukusno jelo je pasta sa junećim raguom, koja u hladnim zimskim danima greje i dušu i ruke i telo.

A ako se desi da se baš u hladnim danima smrznete, tražite čuveni napitak „Bombardino“, vrući koktel napravljen od žumanaca i viskija sa šlagom odgore i sigurna sam da ćete se posle njega drugačije osećati. Napravićete mesto u stomaku za još jedan tanjir raznoraznih sireva i delikatesa i naravo, ljutih ali slasnih voćnih salsi i sosova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *